Pedikura

Posted by on February 4, 2017 in Blog, Uncategorized | 0 comments

Pedikura

Pedikura

Pedikura dolazi od francuske riječi  „pedicure“ (njega nogu).

Njegom nogu bavili su se još prije nove ere za vrijeme vladavine faraona i u antičkom Rimu. Za vrijeme Austro-ugarske pedikerstvo se razvilo kao zanimanje, a u bolnicama se vršila izobrazba kadrova za masažu stopala i pedikiranje. Iz toga se razvila bečka škola koju su prihvatili i ostali.

Kod nas se pedikerstvo razvilo između dva rata, otvaranjem tvornice „Bata“ gdje se vršila izobrazba radnika za njegu nogu. Pedikerstvo se razvijalo i postalo sastavni dio suvremenog čovjeka.

Danas se vrši posebna izobrazba mladih kadrova u obrtničkim i zdravstvenim školama u suradnji sa majstorski licenciranim salonima u Hrvatskoj.

Posebna pažnja se posvećuje stalnoj edukaciji pedikera i zdravstvenih djelatnika koji se bave strukom. Razvila se cijela industrija na osnovi proizvodnje pomagala za deformirana stopala i njegu stopala.

Postoje tri vrste pedikure:

  1. KLASIČNA PEDIKURA – obrada stopala skraćivanjem noktiju i uklanjanjem zadebljale kože (hiperkeratoze) i masaža stopala kremama.
  1. ESTETSKA PEDIKURA – pored klasične obrade uključene su razne kupke i hranjive kreme, te lakiranje i njega noktiju po želji klijenta. Moguće je lakiranje u boji po željama. To može biti klasično lakiranje, lakiranje uz sjaj i brzo sušenje ili french lakiranje.

TRAJNI LAK na noktima stopala vrlo je dobar izbor uređivanja stopala, jer ta vrsta lakiranja zadržava se na noktima do 4 tjedna, te stopala izgledaju vrlo uredno i lijepo duže vrijeme.

Još jednostavnija varijanta lakiranja noktiju na nogama je POLUTRAJNI LAK koji se ne peče u lampi, te se skida klasičnim acetonom, dok se TRAJNI LAK skida posebnim tekućinama.

Pedikerski salon Božena preporuča OPI  polutrajni i trajni lak !!!

  1. MEDICINSKA PEDIKURA – važan je individualan pristup klijentu te se pored klasične obrade stopala pristupa pedikuri ovisno o klijentovoj problematici (npr. urasli nokat ili kurje oči), te se problem rješava na stručan način. Medicinski pediker mora biti stručna, pristupačna osoba koja mora znati svu problematiku i bolesti koja mogu narušavati normalnu funkciju i izgled stopala.

Prostor i pribor moraju biti čisti i sterilni. Vrlo je važna higijena i sterilizacija instrumenata jer se u suprotnom mogu razviti mnoge komplikacije i bolesti.

STERILIZACIJA je potpuno uništavanje svih patogenih i apatogenih  mikroorganizama i njihovih spora.

STERILIZACIJA U SUHOM STERILIZATORU je sterilizacija suhim, vrućim zrakom na temperaturi od 180 stupnjeva celzijusa, traje jedan sat i najsigurnija je vrsta sterilizacije. Svaki suvremeni pedikerski salon mora biti opremljen suhim sterilizatorom i priborom za dezinfekciju.

Problematika stopala

U djelokrug pedikerstva, tj. problemi koje pediker može i smije rješavati su:

  • kurje oči
  • uklanjanje zadebljale kože (hiperkeratoze)
  • uklanjanje žuljeva
  • natisaka
  • liječenje i tretiranje gljivičnih oboljenja brušenjem i antigljivičnim serumima
  • njega kože aromatičnim i parafinskim kupkama
  • razne vrste masaža stopala od klasične do refleksoterapije

Posebno osjetljivo područje je tretiranje uraslog nokta. Prije se to rješavalo klasičnom pedikerskom obradom, a danas se to rješava popularnim B/S špangama. B/S španga je moderna medicinska metoda koja brzo, bezbolno i uspješno rješava ispravljanje uraslih noktiju.

Odstranjivanje bradavica ne spada u djelokrug pedikerstva, ali svaki educirani  pediker ih treba znati prepoznati i uputiti klijenta liječniku dermatologu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This