Važno je znati o noktima i stopalima !

Posted by on September 15, 2010 in Portfolio, Uncategorized | 0 comments

Važno je znati o noktima i stopalima !

Nokti

Glavna građevna tvar noktiju je keratin, tvar proteinskog porijekla. Ostali važni sastojci  su sumpor, cink, kalcij i  fosfolipidi. Dužina i oblik noktiju ovise o obliku kosti jagodice prsta. Jakost noktiju ovisi o njihovom sastavu, duljini i obliku. Nokat je 1000 puta propusniji za vodu od kože i 100 puta više gubi vodu nego koža nakon vlaženja. Nokte bi stoga trebalo mazati zaštitnom kremom kako bi se vratila izgubljena voda. Gubljenjem vode, nokat postaje krhak, a kod čestog vlaženja mrvi u slojevima.

Boja nokta uvjetovana je krvnim žilicama koje se nalaze ispod nokta. Vidljivi dio nokta je mrtav, a živi dio tvz. Matriks ili korijen nije vidljiv. Nalazi se ispod kožnog nabora na vrhu nokta. U matriksu  nokta stalno se dijele stanice i tako nokat raste. Svaka ozljeda matriksa ili griženje noktiju može zaustaviti rast noktiju zauvijek.

Nokat je sa strane zaštićen nježnom kožicom koja ga štiti od prodora mikroorganizama i vanjskih tvari. Ukoliko tu kožicu odstranjujemo  nastaje upala tzv. zanoktica okolnog tkiva, koja zna biti jako bolna. Kod rezanja noktiju rubovi moraju biti ravni, a nokat mora imati oblik blago savinutog polukruga. Time ne samo što jačamo nokat nego sprečavamo njegovo urastanje u meso.

Stopala

Stopalima je potrebno posvećivati posebnu pažnju zbog zdravlja i cijelog niza bolesti koji mogu uzrokovati ukoliko ih zanemarimo. Ona drže cijelu težinu tijela, a sastavljena su od cijelog niza kostiju koje su povezane zglobovima.

Deformacije stopala koje mogu biti uzrokovane zadebljalom kožom, uraslim noktom, žuljom, kurjim okom ili natiskom mogu stvoriti probleme u organizmu ili uzrokovati deformaciju stopala, koje će se nastaviti na deformaciju kralježnice i mogućim cijelim nizom bolesti.

Prevenciju ili uklanjanje ovih simptoma postići ćemo redovitim odlaskom pedikeru,a ukoliko je bolest uznapredovala po potrebi fizijatru ili dermatologu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This